Akár kezdő szülőről, akár már többgyermekes tapasztalt anyukáról/apukáról legyen szó, a kezelhetetlenné váló csecsemősírás – amikor semmi sem segít a pici megnyugtatásában – mindenki türelmét próbára teheti. Ilyenkor a kialvatlanságtól amúgy is teljesen kimerült szülők elveszíthetik a türelmüket és kétségbeesésükben, tehetetlenségükben azért, hogy a baba végre abbahagyja az ordítást,  megrázzák – nem számolva azzal, hogy a felnőtteknek ártalmatlannak tűnő rázás akár életveszélyes is lehet gyermekük számára.

Miért okozhatja akár a baba halálát is egy „jelentéktelennek” tűnő rázás?

1-1,5 éves kor alatt a nyak izmai nagyon gyengék, nem képesek még teljes mértékben megtartani a kicsi fejét, ami a testhez képest nagy és nehéz. Ha a babát megrázzák, az agy hozzáütődik a koponyacsont kemény falához. Mivel az agyi vénák könnyen elszakadhatnak, az ütközések következtében agyvérzés alakulhat ki.  Szakértők szerint az egy év alatti csecsemőknél egy frontális ütközéshez hasonló hatást idéz elő az őket ért rázogatás! Ezért nagyon fontos, hogy semmilyen esetben se így próbáljuk megnyugtatni síró gyerekünket.

De ugyanez vonatkozik a baba játékból történő „dobálgatására” is, amikor szerencsétlen esetekben a fentiekhez hasonló baj történik.

 Fontos, hogy a leendő szülők már a várandósság alatt tudjanak ezekről a veszélyekről.

Szülők Leszünk

Pin It on Pinterest