VELKEI ÉVA – EGÉSZSÉGÜGYI OKTATÓ, PERINATÁLIS SZAKTANÁCSADÓ

Velkei Éva vagyok, perinatális szaktanácsadó. Közel húsz éve kísérem a párokat a gyermekvárás, a szülés-születés, a szülővé formálódás útján.

Tanulmányaimat az egészségügy és a pedagógia területén végeztem. A tanulás-tanítás idején szerzett ismeretekre építettem sok éves egészségnevelői munkámat. Ebbe a prevenciós tevékenységbe simult bele az anatómia, az ápolástan, a csecsemőgondozás, az elsősegélynyújtás, a pedagógiai, a pszichológiai ismeret. Tanárként sokat tanultam gyerekektől, doulaként azoktól a családoktól, akiket a munkám során megismertem. Legfőképp saját anyaságomból merítettem.

A szülés-születés lehetőségeit kutatva országos felmérést készítettünk a barátainkkal, mint Mérce Egyesület. Három könyvet adtunk ki 1999 és 2005 között, Születéskalauz I-II, illetve Hol jó szülni? címmel. Az akkori hazai kórházak szülészeti ellátásának minőségét mutattuk be.

Sok száz anya szüléstörténetét megismerve, szakanyagokat olvasva egyértelművé vált, hogy a nőknek szüksége – és joga! – van a méltó módon való bánásmódra.

A jobbítás szándékával dolgozom azon, hogy minden anya, apa és kisbabájuk biztonságban érezhessék magukat a szülés-születés időszakában, és azon túl is.

“Velkei Éva által tartott gyermekelsősegély tanfolyam jövendő és gyakorló szülők számára is kivételesen hasznos lehet. Olyan tudásanyaggal vérteződhet fel az ember, amit autodidakta módon, könyvekből képtelenség lenne elsajátítani. Ami igazán hiánypótlóvá tette a tanfolyamot, az mégsem maga a tananyag volt számomra, hanem az a fajta emberséges szakmaiság, ami körbefonta az információk tömkelegét. Egyszerre volt ez tanítás és érzékenyítés, és manapság mindkettőre nagy szükség van. Évában egy igazán lelkiismeretes, alapos, készséges tanárt és szakembert ismerhettem meg, élmény volt hallgatni, ahogy a felmerült témákról kellő hitelességgel beszélt nekünk.”

K. Orsolya – Miskolc

Nagyon jó szívvel ajánlom a Szulokleszunk.hu tanfolyamait a leendő szülőknek. Egy hétvége alkalmával vettem részt a szülészfelkészítő és a csecsemő- és gyermekelsősegély tanfolyamokon. Lenyűgözött az előadó Velkei Éva szakmai tudása, nyitottsága és kedvessége. A többi hasonló témájú tanfolyamok általában csak 3-4 órásak, szemben az itteni 8 órás tanfolyamokkal. Így sokkal részletesebb ismereteket kaptunk, valamennyi kérdésünket fel tudtuk tenni és átbeszélni. Hasznos ismereteket kaptunk a szülés könnyebbé tételéhez, a baba gondozásához, maga az elsősegély tanfolyam pedig annyira színvonalas volt, hogy kötelezővé tenném minden leendő szülő számára, annyira hasznosnak találtam. Köszönet a Szervezőknek is, akik nagyon családiassá tették a tanfolyamok légkörét. Ezúton is köszönöm hogy részt vehettem!   

V. Judit – Budapest

Tanulmányok

2012 – ERC, BLS/AED instruktor (alapszintű újraélesztés oktatás)

2011 – ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadó Szakirány, diploma

2006 – ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Fejlesztőpedagógus Továbbképzés, oklevél

2004 – Szoptatásért Magyar Egyesület, „Anyatejes táplálás” tanfolyam

1989 – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Egészségügyi Szakoktatóképző Szak, diploma

1987 – Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézet, gyermekápolói szakvizsga

1980 – Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskola, érettségi, szakmai vizsga

Publikációk

2016 – Ingyenbaba. Hogyan neveljenek boldog gyermeket anélkül, hogy egy vagyont költenének rá? című könyv, szaklektor

2006 – „Otthonom a Föld” (In: Alapkönyv az egészség megőrzéséhez I.) című könyv, szerző

2005 – Hol jó szülni? című könyv, Sanoma kiadó, társszerző

2000 – Születéskalauz 2. című könyv, Mérce egyesület, társszerző

1999 – Születéskalauz című könyv, Mérce Egyesület, társszerző

Szülők Leszünk

Pin It on Pinterest